Debat

Folkemødet debatterer: Skal Danmark have en grøn grundlov?

DEBAT: En klima- og biodiversitetskrise rejser spørgsmålet, om vi bør stadfæste klimaets og miljøets rettigheder i grundloven. Det vil Grundfos, Novozymes og Boston Consulting Group debattere på Folkemødet. 

Grundlovsforankrede principper kan være med til at forpligte os på handling, skriver Mads Nipper, Anders Fæste og Peder Holk Nielsen.
Grundlovsforankrede principper kan være med til at forpligte os på handling, skriver Mads Nipper, Anders Fæste og Peder Holk Nielsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Nipper, Anders Fæste og Peder Holk Nielsen
Hhv. adm. direktør, Grundfos, adm. direktør, Boston Consulting Group, adm. direktør, Novozymes

Skal Danmark have en grøn grundlov? Det spørgsmål stiller vi os selv og deltagerne til dette års Folkemøde i Allinge på Bornholm. Vi sætter civilsamfundet, erhvervslivet og politiske aktører i stævne for at diskutere, om der er behov for, at den danske grundlov skal indeholde bestemmelser om klima, natur og miljø.

Vi vil med andre ord være med til at starte en diskussion, som skal udmønte sig i anbefalinger, som vi mener, de nye folketingsmedlemmer skal inkludere i en revideret dansk grundlov.

Grøn omstilling, klimakrise og biodiversitet har fyldt meget i folketingsvalget. Det har med rette været absolut topprioritet for vælgerne. Politikerne har kvitteret med en række ambitiøse udmeldinger. Men det er nu, vi skal gå fra valgløfter til handling – politisk, i befolkningen og hos virksomhederne.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Alt peger på, at omstillingen går for langsomt. Tempoet skal op, hvis vi skal holde temperaturstigninger til et minimum og samtidig bevare natur og biodiversitet. Vi har brug for at forpligte os selv på den grønne omstilling ud over fireårige valgperioder og mere eller mindre brede politiske aftaler. Vi skal naturligvis balancere omstilling, vækst og velfærd, men vi har brug for mere handling nu.

Det handler ikke isoleret om Danmark. Det handler også om den rolle, Danmark kan spille i en global sammenhæng, og om de muligheder, der er i et aktivt globalt lederskab. Det starter med ambitiøse rammer for vores natur, miljø og klima.

Vi har brug for at forpligte os selv på den grønne omstilling ud over fireårige valgperioder og mere eller mindre brede politiske aftaler.

Mads Nipper, Anders Fæste og Peder Holk Nielsen
Grundfos, Boston Consulting Group og Novozymes

Miljø og klima i Grundloven
I dag benævner Danmarks grundlov ikke klima og miljø med ét ord – i modsætningen til mange andre landes grundlove. Derfor bør vi diskutere, om vi skal stadfæste miljø- og klimabestemmelser i grundloven, så vi kan sikre, at fremtidige generationer kan nyde godt af de samme ressourcer, som vi har adgang til i dag.

De udfordringer, vi står over for, rammer i særdeleshed også i Danmark. Den danske naturs mangfoldighed er truet. Vi får færre dyre- og plantearter i naturen. Vi har derfor brug for at tage stilling til, om to procent vild natur og 60 procent landbrugsareal i Danmark er den rette balance.

Vores rene danske grundvand er udfordret. Danmark er blandt de lande, der udleder mest CO2 per indbygger. Luftforurening er et problem, særligt i de danske byer. Det betyder kortere levetid og sygdomme. Samtidig topper vi listen over størst affaldsandel per indbygger i EU. Vi skal blive langt bedre til at reducere spild og tænke i måder at recirkulere materialer og affald.

Det er alle udfordringer, som kræver, at vi gør noget i dag. Grundlovsforankrede principper kan være med til at forpligte os på handling.

..........

Torsdag 13. juni klokken 13 skyder vi gang i debatten om en grøn dansk grundlov. Vi inviterer til debat, hvor deltagere og publikum sammen diskuterer, hvilke grønne principper grundloven bør indeholde.

Det foregår på Altingets Folkescene ved Grønbechs Hotel. Alle gode forslag opfanges, og der arbejdes videre med input frem til fredag, hvor kredsen vil præsentere forslag til principper for et politikerpanel, som kommer med deres perspektiver på en grøn grundlovs principper. Det sker fredag 14. juni klokken 12.15 på Altingets Havescene ved Grønbechs Hotel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Nipper

Administrerende direktør, Ørsted, næstformand, FLSmidth
cand.merc. i international business (Aarhus School of Business 1991)

Anders Fæste

Adm. direktør, managing partner, BCG Danmark
cand.polit. (Københavns Uni.), M.Sc. (Economics and Finance, Uni. of Warwick)

Peder Holk Nielsen

hd i international business management (CBS 1985), ph.d. (DTU 1985), cand.polyt. (DTU 1981)









0:000:00